Prijs der Nederlandse Letteren.

Persberichten

Cees Nooteboom krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren 2009

Persbericht, Den Haag, 4 juni 2009

De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van de Belgische Koning Albert. Er is een geldbedrag aan verbonden van € 40.000. De prijs wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie.

Nooteboom is vooral bekend om zijn reisverhalen, maar zijn oeuvre omvat romans, verhalen, novellen, poëzie en essays. De jury, onder voorzitterschap van de Vlaamse emeritus hoogleraar Anne Marie Musschoot, noemt dit oeuvre diepzinnig en filosofisch. Dat zijn ook de kwaliteiten waarom zijn werk in het buitenland zo wordt geroemd. Vooral in het Duitse taalgebied heeft Nooteboom veel lezers. Volgens de jury is de grote kracht van zijn reisverhalen, maar ook van zijn romans, dat ze de geschiedenis recht doen, maar nergens louter realistisch zijn.

De laureaat is zeer enthousiast over zijn onderscheiding. “Ik ben net terug van een lange reis uit Azië en Australië waar ik vorige week opgetreden heb op het festival van Sydney. Ik heb de hele dag en de halve nacht gevlogen, en ben nu een beetje beduusd van dit nieuws. Het is wel een schitterend thuiskomen.”

Cees Nooteboom is sinds de instelling van de prijs in 1956 de negentiende laureaat. De eerdere laureaten waren: Herman Teirlinck (1956), A. Roland Holst (1959), Stijn Streuvels (1962), J.C. Bloem (1965), Gerard Walschap (1968), Simon Vestdijk (1971), Marnix Gijsen (1974), Willem Frederik Hermans (1977), Maurice Gilliams (1980), Lucebert (1983), Hugo Claus (1986), Gerrit Kouwenaar (1989), Christine D'Haen (1992), Harry Mulisch (1995), Paul de Wispelaere (1998), Gerard Reve (2001), Hella S. Haasse (2004) en Jeroen Brouwers (2007).

De jury van de Prijs 2009 bestaat uit Anne Marie Musschoot(voorzitter), emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Gent; Marion Bloem, auteur, regisseur, beeldend kunstenaar; Yra van Dijk, recensent, docent moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam; Dirk De Geest, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Katholieke Universiteit Leuven; Ismène Krishnadath, auteur, docent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo; Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde, Universiteit van Amsterdam; Mark Schaevers, journalist, auteur.

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.


Jury Prijs der Nederlandse Letteren 2009 ingesteld

Persbericht, Den Haag, 16 maart 2009

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft de jury voor de 19e editie van de Prijs der Nederlandse Letteren ingesteld. De uitreiking van de prijs vindt plaats in november in het Koninklijk Paleis in Brussel.

De jury bestaat uit:

  • Anne Marie Musschoot (voorzitter), emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Gent;
  • Marion Bloem, auteur, regisseur, beeldend kunstenaar;
  • Yra van Dijk, recensent, docent moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam;
  • Dirk De Geest, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Katholieke Universiteit Leuven;
  • Ismène Krishnadath, auteur, docent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo;
  • Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, Universiteit van Amsterdam;
  • Mark Schaevers, journalist, auteur.

De Taalunie kent de prijs om de drie jaar toe aan een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Er is een bedrag van € 40.000 aan verbonden. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.

De prijs werd voor het eerst toegekend in 1956, aan Herman Teirlinck. De laatste keer, in 2007, zou Jeroen Brouwers de prijs ontvangen uit handen van koning Albert II. Brouwers weigerde echter. Dat is de reden waarom de volgende uitreiking nu in 2009 is.