Jeroen Brouwers weigert Prijs der Nederlandse Letteren

Jeroen Brouwers, laureaat voor de Prijs der Nederlandse Letteren 2007, heeft 24 oktober 2007 laten weten dat hij deze prijs weigert; het begeleidende geldbedrag acht hij te laag. De Nederlandse Taalunie betreurt dit ten zeerste. Zoals het Comité van Ministers van de Taalunie stelt: De Prijs is bedoeld als een eerbewijs. Jammer dat wij een groot schrijver deze eer niet kunnen bewijzen.

De weigering impliceert dat de Prijs der Nederlandse Letteren 2007 niet is uitgereikt.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft 22 oktober 2007 gesproken over het verzoek van Jeroen Brouwers om de Prijs der Nederlandse Letteren te verhogen. Alle argumenten zijn daarbij ter tafel gebracht en serieus besproken. Na afloop van het beraad heeft het Comité de laureaat op de hoogte gebracht van het feit dat het dit verzoek niet kan honoreren. De hoogte van de driejaarlijkse letterenprijs van de Nederlandse Taalunie is 16.000 euro. Dit is bepaald in het Reglement dat begin dit jaar opnieuw is vastgesteld. De Prijs is daarna toegekend aan Jeroen Brouwers die de Prijs in eerste instantie heeft geaccepteerd. Tegen deze achtergrond zag het Comité nu geen mogelijkheid om de hoogte van het bedrag te veranderen.

De Prijs wordt al uitgereikt sinds 1956. De laatste keer, in 2004, ontving Hella Haasse de prijs uit handen van Koningin Beatrix. Eerdere laureaten zijn Gerard Reve, Paul de Wispelaere, Harry Mulisch, Christine D’haen, Gerrit Kouwenaar, Hugo Claus, Lucebert, Maurice Gilliams, Willem Frederik Hermans, Marnix Gijsen, Simon Vestdijk, Gerard Walschap, Jacques Bloem, Stijn Streuvels, Adriaan Roland Holst en Herman Teirlinck.