Bibliografie

2021
Astrid H. Roemer

Bibliografie

Boeken van de auteur

  • 1970 Sasa : mijn actuele zijn (dichtbundel, onder het pseudoniem Zamani). Eigen beheer.
  • 1974 Neem mij terug Suriname (roman, later omgewerkt tot Nergens anders). Pressag BV.
  • 1975 De wereld heeft gezicht verloren (novelle). Pressag BV.
  • 1979 Waarom zou je huilen mijn lieve, lieve… (novelle). Z. & Co.
  • 1981 De Buiksluiter (toneel). In de Knipscheer.
  • 1982 Over de gekte van een vrouw; een fragmentarische biografie (roman). In de Knipscheer.
  • 1983 Nergens ergens (roman). In de Knipscheer.
  • 1983 Paramaribo! Paramaribo! (toneel). Ian de Knipscheer.
  • 1985 Lijfeigenen (toneel). Toneelgroep Menens.
  • 1985 En wat dan nog?! Liederatuur (dichtbundel). Lesbische Uitgeverij Furie.
  • 1985 Noordzee Blues. Liederatuur (dichtbundel). De Geus.
  • 1985 Een vrouw van een man (toneel). Uitgeverij Veen.
  • 1987 Levenslang gedicht (roman, later omgewerkt tot Een naam voor de liefde). In de Knipscheer.
  • 1988 De achtentwintigste dag (novelle). De Geus.
  • 1988 De orde van de dag (novelle). Conserve.
  • 1988 Het spoor van de jakhals (novelle). Conserve.
  • 1989 Alles wat gelukkig maakt (novelle). La Rivière & Voorhoeve.
  • 1989 Oost West Holland Best (columns). Conserve.
  • 1990 Een naam voor de liefde (roman; herdruk van Levenslang gedicht). Maarten Muntinga.
  • 1991 Dichter bij mij schreeuw ik (toneel). Theater van het Oosten.
  • 1991 De wereld heeft gezicht verloren : verzamelde novellen. In de Knipscheer.
  • 1993 Niets wat pijn doet (verhalen). In de Knipscheer.
  • 1996 Maar ik blijf (bevat de romans Nergens ergensOver de gekte van een vrouw en Een naam voor de liefde). Ooievaar.
  • 1996 Gewaagd leven (roman). De Arbeiderspers.
  • 1997 Lijken op liefde (roman). De Arbeiderspers.
  • 1997 Suriname : een gids voor vrienden (reisboek, samen met Gerlof Leistra). De Arbeiderspers.
  • 1998 Was getekend (roman). De Arbeiderspers.
  • 2000 Voetsporen (poëziebloemlezing door A. Roemer en Remco Ekkers). Dunya.
  • 2001 ‘Miauw’; 24 nieuwe gedichten. De Geus.
  • 2001 Rosa (novelle). Aristos.
  • 2001 Roemers drieling; romantrilogie (bevat Gewaagd levenLijken op liefde en Was getekend). De Arbeiderspers.
  • 2004 Zolang ik leef ben ik niet dood; een autobiografisch proces (autobiografie). Aspekt.
  • 2012 Afnemend; 21 liefdesgedichten. Buku Bibliotheca Surinamica.
  • 2017 Olga en haar driekwartsmaten (roman). Prometheus.
  • 2019 Gebroken Wit (roman). Prometheus.

Publicaties over de auteur

  • Bots, Mirre. ‘In Suriname is erotiek een spel zonder woorden’.
    In: Humanist jrg. 47, nr. 12, december 1991/januari 1992.
  • Bruinissen, Klaas. ‘Astrid Roemer: “Alle Nederlanders hebben een racistisch bewustzijn”‘.
    In: Hervormd Nederland, 11 december 1982.
  • Brunt, Emma. ‘Een man om nooit te vergeten’.
    In: Margriet, 18 juni 1999.
  • Burgers, Louis. ‘Schrijfster Astrid Roemer pleit voor open samenleving. “Allochtonen zijn de sloven van Nederland”‘.
    In: De Gooi- en Eemlander, 4 september 2000.
  • Druten, Peter van. ‘De zoektocht van Astrid H. Roemer naar schoonheid, waarheid en goedheid’.
    In: Rotterdams Dagblad, 9 november 2001.
  • Durlacher, Jessica. ‘Zonder precedenten en juist daarom een aanwinst’.
    In: de Volkskrant, 2 september 1989.
  • Eggels, Hanneke. ‘”Taal is mijn medium”. In gesprek met Astrid Roemer’.
    In: Bzzlletin jrg. 16, nr. 143, februari 1987.
  • Elders, Fons. ‘”Schrijven is een veeleisende geliefde”: Astrid Roemer’.
    In: Rekenschap, jrg. 43, nr. 4, december 1996.
  • Fauwe, Loes de. ‘Is blank wel zo solidair?’.
    In: Het Parool, 2 september 1982.
  • Figee, Henk. ‘Astrid Roemer over haar romans en toneelstukken: “Schrijven is slechts fractie van de scheppingsdaad”‘.
    In: Utrechts Nieuwsblad, 10 januari 1985.
  • Gangadin, Rabin. ‘In gesprek met Astrid Roemer’.
    In: De Ware Tijd, 4 september 1987.
  • Gerits, Joris. ‘Astrid Roemer en de ware geschiedenis van Suriname’.
    In: Kathleen Gyssels en Paul Pelckmans (red.), Het labyrint van de bevrijding: tien postkoloniale auteursportretten. Uitgeverij Pelckmans,1999, p. 67-88.
  • Goris, Gie. ‘De boekenkast van Astrid Roemer. “Het woord is een huis en de betovering is de bewoner”‘.
    In: Wereldwijd Magazine, mei 1998.
  • Hakkert, Theo. ‘”Ik vind het toch wel een belangwekkende trilogie die ik heb geschreven.” De familie van Astrid Roemer’.
    In: Drentse Courant, 28 januari 1999.
  • Hielkema, Haro. ‘Boek Julian With is belediging voor “het mens Roemer”‘.
    In: Trouw, 2 mei 1987.
  • Jansen, Jaap. ‘Een polemisch geschrift’.
    In: Haagse Post, 25 april 1987.
  • Jong, Sjoerd de. ‘De echte Surinamer kent zijn wortels niet’.
    In: NRC Handelsblad, 19 februari 1999.
  • Kantelberg, Arno. ‘Boegbeeld van het politiek-correcte denken. Portret van Astrid Roemer, schrijfster en Haags gemeenteraadslid’.
    In: HP/De Tijd, 2 juli 1993.
  • Kempen, Michiel van. ‘Een geval van selectief geheugen’.
    In: Michiel van Kempen, De geest van Waraku. Kritieken over Surinaamse literatuur. Uitgeverij Zuid, 1993, p. 193-196.
  • Kempen, Michiel van. ‘Astrid Roemer’.
    In: Kritisch Lexicon van de Moderne Nederlandstalige Literatuur. Bohn Stafleu Van Loghum / Martinus Nijhoff Uitgevers, 1991/2004.
  • Kempen, Michiel van, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. De Geus, 2003, Band II 1957-2000.
  • Kwant, Lambert de. ‘Astrid Roemer: schrijfster, dissidente, politica en therapeute’.
    In: Bres, nr. 154, juni/juli 1992, p. 76-85.
  • Niemöller, Joost. ‘Blij met de individualisering van de taal’.
    In: Haarlems Dagblad, 24 maart 1988.
  • Niemöller, Joost. ‘Open wond’.
    In: De Groene Amsterdammer, 25 juni 1997.
  • Osté, Mariëlle. ‘Astrid Roemer: “Ik ben op zoek naar liefde, naar oorden waar nooit ruzie is”‘.
    In: Utrechts Nieuwsblad, 21 april 1988.
  • Peters, Ineke. ‘Op zoek naar het verlossende woord’.
    In: Jonas, 12 augustus 1998.
  • Phaf, Ineke. ‘Vrouwen en literatuur in het Caribisch gebied’.
    In: Mineke Schipper, Ongehoorde woorden. Vrouwen en literatuur in Afrika, Azië, de Arabische wereld, Caraïbisch gebied en Latijns-Amerika. Het Wereldvenster, 1984, p. 183-214.
  • Sant, Roelfien. ‘”Ik had nooit de politiek in moeten gaan”‘.
    In: Het Parool, 18 december 1992.
  • Sculc-Krzyzanowski, Michel en Michiel van Kempen. ‘Astrid Roemer’.
    In: Michel Sculc-Krzyzanowski en Michiel van Kempen, Woorden op de westenwind. Surinaamse schrijvers buiten hun land van herkomst. In de Knipscheer, 1994, p. 126-153.
  • Sjin Tjoe, Rudy Lion. ‘Astrid Roemer buigt zich over kloof tussen glimmende tegels en douchen’.
    In: Trouw, 6 september 1991.
  • Soest, Marjo van. ‘”Om dicht bij een vrouw te komen, dat is op scherven lopen”. Astrid Roemer over hartstocht en erotiek’.
    In: De Groene Amsterdammer, 25 juni 1986.
  • Soest, Marjo van. ‘Over de liefde’.
    In: Vrij Nederland, 15 januari 1994.
  • Veen, Fineke van der. ‘Astrid Roemer: “Altijd dat hokjes-denken. Hokje lesbisch, hokje zwart”‘.
    In: Homologie jrg. 6, nr. 4, juli-augustus 1984.
  • Verroen, Sarah. ‘Surinaamse schrijfster Astrid Roemer over nieuw boek: “Ik schrijf omdat ik racisme niet accepteer”‘.
    In: de Volkskrant, 2 augustus 1983.
  • Waard, Elly de. ‘Astrid Roemer: “Het is alsof ik een relatie ben aangegaan met het woord, die bijna intensiever is dan een liefdesrelatie”‘.
    In: Vrij Nederland, 9 februari 1985.
  • Wytzes, Liesbeth. ‘”Eenzaamheid maakt duurzaam gelukkig”‘.
    In: Opzij jrg. 16, nr. 3, maart 1988.
  • Fortuin, Arjen. ‘Ik maak sculpturen van taal’.
    In: NRC Handelsblad, 14 mei 2016
  • Vlaar, Maria. ‘Mijn even is een ijsschots’.
    In: De Standaard, 24 juni 2016
  • Mertens, Dieuwertje. ‘Familie als de basis van alles’.
    In: Het Parool, 20 april 2019

Audiovisuele media

  • 1986 Astrid Roemer, televisieportret, IKON.
  • 1987 Wat heet anders, lp met kinderliederen, In de Knipscheer.
  • 2009 Omhels mij, literaire cd met muziek van Frank Ong-Alok en Flower to the People, In de Knipscheer.
  • 2015 De wereld heeft gezicht verloren, documentaire film van Cindy Kerseborn.