Judith Herzberg krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2018

De Nederlandse dichter, proza- en toneelschrijver Judith Herzberg (Amsterdam, 4 november 1934) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2018. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000. De Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend.

Haar taal nadert de muziek 

Herzbergs poëzie is hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot. Haar werk kan zich meten met dat van Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek 

zo stelt de jury onder voorzitterschap van Marita Mathijsen-Verkooijen

Baanbrekend

Judith Herzberg is een van Nederlands bekendste dichters. Zij debuteerde in 1963 met de dichtbundel Zeepost. Daarna volgden vele bundels waaronder Beemdgras, Strijklicht, 27 liefdesliedjes, Wat zij wilde schilderen, Zoals en Soms vaak. De bloemlezing Doen en laten behoorde in 1994 tot de honderd beste boeken. 

Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden ook toneelstukken. “Haar toneel was baanbrekend in de jaren tachtig. ‘Leedvermaak’ heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door de schijnbaar luchthartige manier waarop zij het zwijgen over oorlogservaringen verwoordt”, aldus de jury. In 1997 kreeg Herzberg de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. Naast toneel schrijft Herzberg ook proza, uitgegeven in onder meer Liever brieven en Er was er eens en er was er eens niet.

Oeuvreprijs

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De Taalunie kent de prijs eens per drie jaar toe aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. 

De prijs heeft als doel om de Nederlandstalige cultuur, binnen en buiten het taalgebied, onder de aandacht te brengen. De prijs onderstreept bovendien het feit dat in het Nederlands kwalitatief hoogstaande literatuur wordt geschreven.

Uitreiking 

De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Nederlandse en de Belgische Koning. In november 2018 zal Koning Willem-Alexander de prijs uitreiken in Amsterdam.

De prijs is voor het eerst toegekend in 1956, aan Herman Teirlinck. De laatste keer – in 2015 – ontving de Nederlandse dichter en schrijver Remco Campert de prijs.

Lees meer over:

De foto is rechtenvrij te gebruiken met vermelding van de fotograaf: Mark Kohn.

De Taalunie is de beleids- en kennisorganisatie voor het Nederlands. Meer informatie vindt u op www.taalunie.org